taarnborg ribe

Om Taarnborg

Taarnborg midt i Ribe er en af Danmarks fineste renæssancebygninger og har bl.a. været hjem for salmedigteren Hans Adolph Brorson. På Taarnborg kan du opleve foredrag og koncerter, ligesom stedet danner ramme om en række bogudgivelser.

 

Taarnborg har siden 2003 været hjemsted for Taarnborgfondet, der har til opgave at formidle viden om salmedigteren Hans Adolph Brorson samt Ribe og Sydvestjyllands historie.

Det bliver gjort gennem udgivelser af bøger, kunstudstillinger, foredragsrækker, besøg af foreninger og skoleklasser, koncerter og byvandringer.

Taarnborgs historie strækker sig tilbage til ca. 1450, hvor de ældste dele af bygningen stammer fra. Der er bygget flere gange i løbet af 1500-tallet: 1509-10, 1527 og 1581.

Huset har været beboet af både katolske prælater, danske adelsmænd og lærde, og det har tjent som både bispegård, posthus, amtsgård og skoleforvaltning. 

I 2003 blev Taarnborg købt af Bente og Torben Bramming med støtte til restaurering fra Ny Carlsbergfondet under Hans Edvard Nørregård-Nielsen. I 2008 overtog Realdania By og Byg bygningen.

Daglig ledelse

Taarnborg ledes af Bente og Torben Bramming, som også har bopæl på adressen.

Bente Møll Bramming (f. 1965), sognepræst ved Bryndum-Vester Nebel og Hospice Esbjerg, ph.d., cand.theol.

Bente Bramming er uddannet fra Aarhus Universitet og Syddansk Universitet. Hun har undervist på Ryslinge Højskole, Den Frie Lærerskole Ollerup, Syddansk Universitet, været inspektør på Ribe Kunstmuseum og er nu sognepræst. Hun har udgivet flere bøger, senest oversættelsen Bliv her og våg (2021) af Cecily Saunders om tankerne bag hospicebevægelsen

Torben Bramming (f. 1964), sognepræst ved Ribe Domkirke og Seem Kirke, cand.theol.

Torben Bramming er uddannet fra Aarhus Universitet. Han har været frimenighedspræst i Ryslinge, leder af RAMS (kirke-skolesamarbejdet i Ribe stift) og gennem en årrække sognepræst.

Han er forfatter til en lang række bøger, senest Heksene og den perfekte hofmand (2021).

Sammen har Bente og Torben Bramming udgivet Brorson – sjælens digter (2015).

Ejerskab og bestyrelse

Bygningen Taarnborg ejes af Realdania By & Byg.

Foredrag, udgivelser m.v. forestås af Taarnborgfondet, hvis bestyrelse består af:

Rasmus Bro Henriksen, formand
Mona Thorsager

Anders Ehlers Dam
Johs. Nørregaard Frandsen

Taarnborg i Ribe er en af Danmarks fineste og bedst bevarede renæssancebygninger. Taarnborg var hjem for salmedigteren Brorson.

Taarnborgfondet afholder arrangementer med udgangspunkt i litteratur og historie samt udgiver bøger.

Der er kun offentlig adgang til Taarnborg i forbindelse med arrangementer m.v.

Taarnborg er istandsat af og ejes af Realdania.

Billeder på denne underside: Janne Klerk og Adam Garff.

Taarnborg
Puggaardsgade 3
6760 Ribe

Kontakt

©Taarnborg 2021 · VOSTOK kommunikation