Taarnborg-Akademiet
Taarnborg-Akademiet er et nyt kursus i efterårsferien for unge studerende med interesse for teologi, filosofi, musik, kunst og litteratur. Her er plads til fordybelse, foredrag og tutorials.
Taarnborg-Akademiet er et engelsk-inspireret ugekursus, der har til formål at udruste studerende til arbejdet med kristendommens centrale tekster. Afledt heraf søger Taarnborg-Akademiet at skabe et nyt miljø om interessen for teologi, filosofi, musik, kunst og litteratur i inspirerende rammer. Kursets hovedindhold er fem tutorials undervist efter Oxfordmetoden, hvor en tutor og en studerende tager udgangspunkt i et essay på 3-5 sider skrevet af den studerende om en opgivet tekst.
Under hver tutorial, som varer ca. en time, forventes det, at den studerende på baggrund af essayet mundtligt fremlægger, analyserer, forsvarer/kritiserer teksten og argumenterer for sin egen læsning af den i samtale med tutoren. Derigennem tilegner den studerende sig egentlig tekstforståelse og metodisk tænkning og myndiggøres derved som intellektuel.
Daglige morgen- og aftenandagter i Ribe Domkirke indrammer ugen, ligesom foredrag, byvandring, folkedans og hyggeligt samvær udgør en væsentlig del af opholdet.
Taarnborg-Akademiet er en nyskabelse i dansk sammenhæng og er enestående mulighed for akademisk fordybelse. Kursets lærere underviser con amore, og der forventes derfor fuld deltagelse af den studerende til alle arrangementer.
Pensum og undervisere 2025
Platon: Staten 1. bog ved Søren Lund Sørensen, ph.d., cand.phil. Freie Universität Berlin, Master i Judaistik fra Oxford University.
Det Ny Testamente: Johannesevangeliet ved Niels Hvelplund, cand.theol., sognepræst, guldmedalje-afhandling om Bultmann.
Augustin: Om troen og trosbekendelsen ved Niels Dalsgaard-Christensen, cand.theol., sognepræst i Maugstrup, speciale i oldkirkens dogmehistorie
Luther: Om et kristenmenneskes frihed ved Torben Bramming, cand.theol., bifag i historie og latin, forfatter, sognepræst ved Ribe domkirke.
Grundtvig: De Levendes Land ved Therese Solten, ph.d., cand.theol., sognepræst
Som en del af kurset afholdes foredrag ved:
Søren Harnow Clausen, dr. phil, professor ved Syddansk Universitet – om logik
Clara Marie Westergaard, ph.d., Ludwig-Maximilian Universität München – om etik
Jonas Hunt, domkantor ved Ribe Domkirke – om musik
Claus Muldstrup, kunstner og grafiker – om kunst
Praktisk
Taarnborg-Akademiet afholdes den 12. – 19. oktober 2025 (uge 42). Der er plads til 10 deltagere i alderen 18 – 25 år.
Undervisningen finder sted i Ribe på henholdsvis Taarnborg, Porsborgs Palæ og Ribe Katedralskole.
Hver studerende tildeles en læseplads på Ribe Katedralskole.
Indkvartering i enkeltværelse på et af byens mindre hoteller indgår i kurset. Alle måltider indtages i fællesskab og indgår i kurset.
Egenbetaling: 2.200 kr.
Taarnborg-Akademiet støttes i 2025 af en arv fra Anne Christine Esmarch.
Optagelse
Interesserede studerende bedes inden 1. juni 2025 indsende motiveret ansøgning med kontaktoplysninger og kortfattet levnedsbeskrivelse (uddannelse, evt. musikalsk erfaring, øvrige interesser) til Torben Bramming via tb@km.dk
Betaling umiddelbart efter bekræftet optagelse, dog senest 1. juli 2025
Kontakt
Jonas Hunt, telefon 2812 5075 / mail: jonashunt78@gmail.com
Torben Bramming, telefon 2185 2382 / mail: tb@km.dk
Arrangør
Taarnborg
Taarnborg i Ribe er en af Danmarks fineste og bedst bevarede renæssancebygninger. Taarnborg var hjem for salmedigteren Brorson.
Taarnborgfondet afholder arrangementer med udgangspunkt i litteratur og historie samt udgiver bøger.
Der er kun offentlig adgang til Taarnborg i forbindelse med arrangementer m.v.
Taarnborg er istandsat af og ejes af Realdania.
Billeder på denne underside: Janne Klerk og Adam Garff.
Taarnborg
Puggaardsgade 3
6760 Ribe