taarnborg ribe

SKABT Litteraturfestival 2023

SKABT Litteraturfestival i Ribe præsenterer en række spændende forfattere den 29.-30. september.

Mennesket ligner ifølge den engelske forfatter Dorothy L. Sayers Gud i evnen til at skabe. Men hvad er forholdet mellem Guds primære skabelse af alt og menneskets sekundære skabelse ud fra det, som er skabt? Litteratur er en sådan skabelse via fantasien, hvad enten man taler om historisk eller poetisk fiktion.

Det undersøger Taarnborg med litteraturfestivalen SKABT.

Festivalen afholdes på Taarnborg, Ribe Katedralskole og spillestedet Termansens, som ligger dør om dør i Puggaardsgade midt i Ribe.

Det er muligt at deltage i enten hele festivalen eller kun de tre arrangementer på Ribe Katedralskole. Billetter købes herunder.

 

Program

Fredag den 29. september
Kl. 15.00 Om kunst og skabelse
Samtale mellem Rakel Haslund-Gjerrild og Lisbeth Smedegaard Andersen 
Afholdes på Ribe Katedralskole

Kl. 16.30 Min svage tro
Foredrag med Jens Christian Grøndahl
Afholdes på Ribe Katedralskole

Kl. 20.30 Koncert med Troels Pedersen og det skandinaviske ensemble Kammerfolk
Afholdes på Termansens

Efterfølgende hyggeligt samvær og samtale på Termansens.

Lørdag den 30. september
Kl. 10.00 Hvad blev der af livet? Om romanen Bar
Foredrag med Kristian Ditlev Jensen
Afholdes på Taarnborg

Kl. 13.00 Angstens gave – om angst og litteratur
Foredrag med Markus Floris Christensen 
Afholdes på Taarnborg

Kl. 15.00 Indkredsning og flugt
Oplæsning og samtale med Carl Frode Tiller
Afholdes på Ribe Katedralskole

 

 

Billetter

Deltagelse i festivalen koster 500 kr. og inkluderer adgang til alle arrangementer.

Det er også muligt at købe billet til de tre arrangementer på Ribe Katedralskole for 300 kr.

Billetkøb herunder via tjenesten BilletFix.

Praktisk

Festivalen afholdes på:
Taarnborg, Puggardsgade 3, Ribe
Ribe Katedralskole, Puggaardsgade 22, Ribe
Termansens, Sønderportsgade 17, Ribe

Deltagere sørger selv for indkvartering og forplejning i Ribe.

Evt. spørgsmål kan rettes til Torben Bramming: tb@km.dk

Se program og billeder fra SKABT Litteraturfestival 2022 her.

Arrangør

Taarnborg

 

Om de medvirkende kunstnere

Carl Frode Tiller (f. 1970) er norsk forfatter til bl.a. Begyndelser (dansk udgivelse 2018), trilogien Indkredsning I-III (dansk udgivelse 2020-22) og Flugt (dansk udgivelse 2023). Han har været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for Begyndelser og Indkredsning I og II, og hans bøger er oversat til mere end 20 sprog. Hans bøger er blevet overstrømmende modtaget i Danmark af både anmeldere og læsere. Bl.a. skrev Weekendavisen om Indkredsning-trilogien: ”Indkredsning I-III forener subtil præcision og menneskekundskab med voldsom fortællestyrke … Et højdepunkt i nyere nordisk litteratur – og læselykke, intet mindre.”

Rakel Haslund-Gjerrild (f. 1988) debuterede i 2016 med novellesamlingen Øer. I 2020 udgav hun romanen Alle himlens fugle, som hun modtog Michael Strunge-prisen for. I 2021 udkom Adam i Paradis om kunstmaler Kristian Zahrtmann, for hvilken hun har modtaget Weekendavisens Litteraturpris, og bl.a. har Information kaldt bogen ”et frydefuldt lille mesterværk”.

Lisbeth Smedegaard Andersen (f. 1934) er forfatter, teolog, salmedigter og kunsthistoriker. I sit litterære værk forener hun sine forskellige vidensfelter, når hun lader litteratur, historie og kunsthistorie mødes – som eksempelvis i bøgerne Det begyndte med Jomfru Sørensen (2012) og Bedste Grevinde (2025). I sin seneste bog, Bibelens kvinder (2022), undersøger hun kvindeskæbner i de bibelske fortællinger, belyst gennem kunsthistorien. Med bogen blev hun indstillet til Montanas litteraturpris.

Jens Christian Grøndahl (f. 1959) har et stort internationalt og prisbelønnet forfatterskab bag sig. Foruden Danmark er han særlig læst i Frankrig, Holland og Belgien. Med romanerne Tavshed i oktober (1996) og Lucca (1998) vandt han et bredt publikum, og siden har han spredt sig til flere genrer, foruden romaner også essays, børnebøger og skuespil. Senest er udkommet romanen Fra i nat sover jeg på taget (2022) og essayet Min svage tro (2022).

Kristian Ditlev Jensen (f. 1971) er forfatter og kritiker foruden de seneste år også sognepræst. Han brød igennem med erindringsbogen Det bliver sagt (2001), for hvilken han blev tildelt Weekendavisens Litteraturpris. Senest er udkommet romanen Bar (2021), om hvilken Berlingske bl.a. skrev: ”Kristian Ditlev Jensen skriver sublimt om kropsligt hærværk og mulig død”.

Markus Floris Christensen (f. 1989) er litterat og post.doc. ved Europa-Universität Flensburg. Han har en række videnskabelige publikationer bag sig og har senest medvirket i antologien Identitetspolitik, litteratur og kunstens autonomi (2022) samt Angst i dansk litteratur (2023), som han også redigerede. Er aktuel med bogen Angstens gave (Multivers, 2023).

Kammerfolk – det skandinaviske ensemble forener kammermusikken med den danske visetradition. Ensemblet ledes af sangskriver og musiker Troels Pedersen og består desuden af klassisk violinist Maria Knauss, på harmonika Birgit Bitsch Antonsen, trompetist Martin Kjær Killie, kontrabassist Jakob Jakobsen og Gustav Gaub Pedersen på tenorbanjo, akustisk guitar og elektrisk guitar.

Taarnborg i Ribe er en af Danmarks fineste og bedst bevarede renæssancebygninger. Taarnborg var hjem for salmedigteren Brorson.

Taarnborgfondet afholder arrangementer med udgangspunkt i litteratur og historie samt udgiver bøger.

Der er kun offentlig adgang til Taarnborg i forbindelse med arrangementer m.v.

Taarnborg er istandsat af og ejes af Realdania.

Billeder på denne underside: Janne Klerk og Adam Garff.

Taarnborg
Puggaardsgade 3
6760 Ribe

Kontakt

©Taarnborg 2021 · VOSTOK kommunikation