taarnborg ribe

SKABT Litteraturfestival 2024

SKABT Litteraturfestival i Ribe præsenterer en række spændende forfattere den 20.-21. september.

Mennesket ligner ifølge den engelske forfatter Dorothy L. Sayers Gud i evnen til at skabe. Men hvad er forholdet mellem Guds primære skabelse af alt og menneskets sekundære skabelse ud fra det, som er skabt? Litteratur er en sådan skabelse via fantasien, hvad enten man taler om historisk eller poetisk fiktion.

Det undersøger Taarnborg med litteraturfestivalen SKABT.

Festivalen afholdes på Taarnborg, Ribe Katedralskole og spillestedet Termansens, som ligger dør om dør i Puggaardsgade midt i Ribe. Det er muligt at deltage i enten hele festivalen eller købe billet til udvalgte arrangementer. Billetter købes herunder.

 

Program

Fredag den 20. september
Kl. 15:30 Litteratur, myte og religion – et spændingsfelt for skabelse
Samtale og oplæsning med forfatter Harald Voetmann
Afholdes på Taarnborg

Kl. 17:15 Reception for Hein Heinsens statue af Hans Edvard Nørregård-Nielsen
Opsat ved Taarnborg september 2024
Afholdes i gården på Taarnborg

Kl. 20:00 Inden vi går ind i livet på jorden
Oplæsning og musik med digter Mirian Due og guitarist Mikael Andreasen
Afholdes på Termansens

Efterfølgende hyggeligt samvær og samtale på Termansens.

Lørdag den 21. september
Kl. 9:00 Det indre bibliotek
Fortælling og morgensang med forfatter Daniel Øhrstrøm
Afholdes på Taarnborg

Kl. 10:30 Tidens og stedet betydning – litterært og eksistentielt
Samtale mellem forfatter Jens Smærup Sørensen og litterat, professor emeritus Johs. Nørregaard Frandsen
Afholdes på Ribe Katedralskole

Kl. 13:00 Jordisk
Samtale og oplæsning med forfatter Theis Ørntoft
Afholdes på Ribe Katedralskole

 

Billetter

Deltagelse i festivalen koster 500 kr. og inkluderer adgang til alle arrangementer.

Det er også muligt at købe billet til de enkelte arrangementer for 125 kr. pr. arrangement. 

Billetkøb herunder via tjenesten BilletFix.

Praktisk

Festivalen afholdes på
Taarnborg, Puggardsgade 3, Ribe
Ribe Katedralskole, Puggaardsgade 22, Ribe
Termansens, Sønderportsgade 17, Ribe

Deltagere sørger selv for indkvartering og forplejning i Ribe. Fredag aften arrangeres fællesspisning på restaurant for interesserede. Mere herom efter tilmelding.

Evt. spørgsmål kan rettes til Torben Bramming: tb@km.dk

Se program og billeder fra SKABT Litteraturfestival 2022 og 2023.

Arrangør

Taarnborg

 

Om de medvirkende kunstnere

Jens Smærup Sørensen (f. 1946) er forfatter til et omfangsrigt forfatterskab, der strækker sig fra debuten i 1971 frem til romanen Evigt i tiden (2023), som han i år har modtaget Montanas Litteraturpris for. I sit forfatterskab har Smærup Sørensen ofte beskæftiget sig med stedets betydning, hjemstavn og natur i overgangen fra en traditionel livsform og -tydning til modernitet. Han har modtaget en række priser, bl.a. Det Danske Akademis Store Pris, Weekendavisens litteraturpris og De gyldne Laurbær for hovedværket Mærkedage (2007). Jens Smærup vil på SKABT Litteraturfestival tale med Johs. Nørregård Frandsen, professor emeritus i dansk litteratur. De to deler optagetheden af det landlige Danmarks historie og afvikling i efterkrigstiden samt kærligheden til dansk litteraturs særegne, lokale stemmer. 

Harald Voetmann (f. 1978) er  uddannet på Forfatterskolen samt i latin fra Københavns Universitet. Et afsøgende, kunstneriske udtryk kombineret med stor viden om antikkens verden og litteratur er kendetegnende for hans omfangsrige forfatterskab, der bl.a. dækker gendigtning af den romerske digter Sulpicia (2016), romanen Vågen (2010), nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris og Montanas Litteraturpris, om Plineus den Ældre og Alt under månen (2014) om Tycho Brahe.

Theis Ørntoft (f. 1984) indledte sit forfatterskab med i 2009 med digtsamlingen Yeahsuiten om et ungt jeg midt i storbyen. Siden er temaer omkring afmagt, klimatrussel og forgængelighed blevet centrale forfatterskabet med digtsamlingen Digte 2014 (2014) og romanerne Solar (2018) og den seneste Jordisk (2023),  om hvilken Politiken skrev: “En stor roman, der udspiller sig fra 1967 til 2036 og gennem tre generationer skildrer mennesket indlejret i slægtens, samfundets og planetens historie” og tildelte 6 hjerter. 

Mirian Due (f. 1982) debuterede som digter med Telter i randen af et mørkt øje, sover i knitrende sengetøj i 2017 og har senest udgivet digtsamlingen Inden vi går ind i livet på jorden (2022). I Mirian Dues poesi blandes optagethed og bekymring for naturen med en religiøs livstydning. Hun har desuden også skrevet salmer og bl.a. udgivet i Kirkesangbogen. Til SKABT Litteraturfestival optræder hun med musiker og sangskriver Mikael Andreasen. Han har gennem en årrække været primus motor i det anmelderroste band Kloster og har bl.a. sat melodi til tekster af digter Simon Grotrian. 

Daniel Øhrstrøm (f. 1979) er kulturjournalist på Kristeligt Dagblad og forfatter til en række dokumentariske bøger samt den kommende, personlige beretning Man ser kun nordlys om natten (efteråret 2024). Han er desuden salmeskriver, og under sit fortællende foredrag vil han inddrage egne såvel som klassiske salmer. 

Taarnborg i Ribe er en af Danmarks fineste og bedst bevarede renæssancebygninger. Taarnborg var hjem for salmedigteren Brorson.

Taarnborgfondet afholder arrangementer med udgangspunkt i litteratur og historie samt udgiver bøger.

Der er kun offentlig adgang til Taarnborg i forbindelse med arrangementer m.v.

Taarnborg er istandsat af og ejes af Realdania.

Billeder på denne underside: Janne Klerk og Adam Garff.

Taarnborg
Puggaardsgade 3
6760 Ribe

Kontakt

©Taarnborg 2021 · VOSTOK kommunikation